Dieta w leczeniu trądziku – dietetyk kliniczny radzi


Czy dieta ma wpływ na trądzik?— Dieta jako jeden z elementów leczenia trądziku
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest schorzeniem, który dotyka najczęściej osób w okresie dojrzewania. Leczenie trądziku powinno być dostosowane indywidualnie do pacjenta, uwzględniając jego potrzeby. Odpowiednia pielęgnacja cery trądzikowej stanowi istotny element terapii. Istnieje jednak coraz więcej doniesień naukowych, które podkreślają rolę diety w patogenezie zmian trądzikowych. Okazuje się, że powstaje coraz więcej nieprawidłowych informacji, według których zaleca się nadmierne eliminowanie niektórych produktów spożywczych. Czas rozprawić się z mitami! Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakich produktów unikać przy trądziku, a jakie mogą Ci pomóc w walce z trądzikiem, to zapraszam Cię do przeczytania poniższego artykułu.
Jak powstają zmiany trądzikowe? — Przyczyny powstawania trądziku
Wiele osób borykających się z problemami skóry nadal nie wie, jak powstaje trądzik. Etiopatogeneza trądziku jest złożona i wynika ze współistnienia wielu czynników. Do głównych zmian obserwowanych w procesie trądziku zalicza się nadmierną aktywność gruczołów łojowych i wzrost wydzielania łoju, zaburzone procesy rogowacenia ujść mieszków włosowych oraz rozwój zmian zapalanych w wyniku namnażania się beztlenowych bakterii Propionibacterium acne. W patogenezie trądziku istotną rolę odgrywa również insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1), który nasila produkcję łoju. Wzrost poziomu insuliny we krwi prowadzi do zwiększonej produkcji IGF-1, który stymuluje produkcję androgenów, a w konsekwencji nadmierną produkcję łoju.
Co wyeliminować z diety przy trądziku? — Produkty, które nasilają zmiany trądzikowe
Jakie jedzenie wpływa na trądzik? Wysokoprzetworzone produkty oraz te o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym mogą uczestniczyć w patogenezie trądziku pospolitego. Dieta oparta na przetworzonej żywności prowadzi do hiperinsulinemii. Podwyższony poziom insuliny we krwi wzmaga produkcję androgenów, co w konsekwencji prowadzi do nadmiernej produkcji serum.
Czego w takim razie powinno się unikać przy trądziku? Zadbaj o to, aby wyeliminować ze swojej diety takie produkty jak:
- białe pieczywo,
- słodzone płatki śniadaniowe,
- słodycze,
- gotowe dania instant,
- słodkie napoje,
- jasne makarony,
- pieczywo cukiernicze,
- dania typu fast-food, chipsy, popcorn.
Mleko krowie a trądzik — Czy nabiał powoduje trądzik?
Spożywanie mleka może wiązać się z większym występowaniem trądziku. Po spożyciu produktów mlecznych obserwuje się zwiększony wyrzut insuliny, który stymuluje produkcję androgenów odpowiadających za zwiększone wydzielanie łoju. Dodatkowo mleko krowie zawiera spore ilości IGF-1, który sprzyja rozwojowi zmian skórnych. Fermentowane produkty mleczne nie potwierdzają tej zależności, ponieważ zawarte w nich bakterie wykorzystują część IGF-1. Ich spożycie nie powinno stanowić problemu, a dodatkowo może wspomóc funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Co ciekawe, za większe nasilenie zmian trądzikowych odpowiadają odtłuszczone produkty mleczne w porównaniu z pełnotłustymi. Wyjaśnieniem tej sytuacji, może być zmniejszona zawartość estrogenów występująca w odtłuszczonych produktach mlecznych, które hamują rozwój trądziku. Przyjmowanie suplementów białka serwatkowego również może być przyczyną pojawiania się zmian trądzikowych.
Alternatywa dla mleka krowiego — Mleko sojowe a trądzik
Jeżeli zdecydujesz się na wyeliminowanie mleka i jego przetworów zadbaj o odpowiednią podaż wapnia. Znajdziesz go w:
- napojach roślinnych (np. mleko sojowe) wzbogacanych w wapń,
- nasionach słonecznika,
- maku,
- tofu,
- migdałach,
- suchych nasionach roślin strączkowych.
Warto zaznaczyć, że nie ma nigdzie oficjalnego potwierdzenia tego czy nabiał powoduje trądzik. Według wielu specjalistów czekolada może zaostrzać zmiany trądzikowe. Jednak dostępne wyniki badań są sprzeczne i nie potwierdzają jednoznacznie tej zależności. Większość danych naukowych jest dość kontrowersyjna, ponieważ potencjalna szkodliwość spożywania czekolady wynika z zawartości w niej mleka i cukru, których spożycie ma udowodniony niekorzystny wpływ na zmiany trądzikowe. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to czy spożywanie czekolady bez dodatkowych składników nasila występowania trądziku.
Mięso a trądzik — Czy produkty mięsne sprzyjają trądzikowi?
W obecnych czasach wiele osób zastanawia się, czy odpowiednia dieta na trądzik powinna zawierać produkty mięsne, czy też nie. Oczywiście należy unikać przetworzonej żywności bogatej w tłuszcze nasycone, które przyczyniają się pogorszeniu stanu cery. Z tego powodu powinno się ograniczyć spożywanie wędlin i kiełbas.
Jednakże mięso jest również źródłem wielu składników, które mają pozytywny wpływ na wygląd skóry. Składnikami mineralnymi, które pomagają w walce z trądzikiem, są selen i krzem, znajdujące się w mięsie czerwonym oraz w rybach. Nie można również zapomnieć o witaminach mających ogromne znaczenie dla zdrowia skóry, i których niedobór może prowadzić do stanów zapalnych. W tym celu można sięgnąć po mięso czerwone, bogate w witaminę PP (lub witaminę B3). W występowaniu trądziku duże znaczenie może mieć niedobór białka, które można pozyskać z takich produktów jak chude mięso i ryby.
Jako produkty mięsne pozytywnie wpływające na cerę uznaje się:
- czerwone mięso,
- wątrobę wołową i wieprzową,
- oraz ryby morskie.
Trzeba jednak pamiętać, że kluczem do zdrowia naszej skóry jest zbilansowana dieta, która powinna być bogata w warzywa a uboga w słodycze, nabiał i tłuste potrawy, które często występują w postaci posiłków mięsnych.
Weganizm a trądzik
Dieta wegańska polega na wykluczeniu z jadłospisu wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego, a więc nie tylko mięsa, ale również mleka, serów i jajek. Nie ma oficjalnie jednoznacznych badań, które potwierdzałyby, że dieta wegańska zawsze wpływa pozytywnie na walkę z trądzikiem, jednak uznaje się, że wykluczenie produktów mlecznych sprzyja leczeniu zmian trądzikowych.
Poprawa stanu skóry jest szczególnie zauważalna przy eliminacji produktów o dużej zawartości tłuszczu i cukru. Nie od dziś wiadomo, że przetworzona żywność ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, w tym na stan naszej cery, dlatego osoby cierpiące na trądzik powinny rozważyć wykluczenie ich ze swojej diety. Weganizm może pomóc nam w walce z trądzikiem, ponieważ spożywa się mniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, czy produktów zawierających cholesterol — wszystko to sprawia, że nasza skóra wytwarza mniej sebum, które nie zatyka naszych porów, co jest powodem infekcji bakteryjnych i prowadzi do powstawania zmian skórnych.
Prawdą jest, że naukowcy nie mogą jednoznacznie stwierdzić jaka jest korelacja pomiędzy dietą wegańską a trądzikiem, jednak coraz częściej zauważa się, że leczenie przynosi lepsze efekty u usób rezygnujących z produktów odzwierzęcych. Może to być również spowodowane tym, że osoby zmnieniające swoje nawyki żywieniowe bardziej zwracają uwagę na produkty, które spożywają, wybierajac zdrowsze alternatywy, które mają korzystny wpływ na stan naszej skóry. Podejmując walkę z trądzikiem należy przede wszystkim pamiętać o zdrowej, pełnowartościowej i zbilansowanej diecie, i unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym (>70), które przyczyniają się do zwiększonej produkcji sebum i androgenów, tym samym narażając naszą cerę na wysyp trądziku. Wybierając dietę wegańską przy walce z trądzikiem, należy pamiętać o tym, żeby zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią podaż witamin, tłuszczy i innych niezbędnych składników odżywczych, co nie powinno być trudne, jeżeli będziemy odżywiać się w sposób świadomy i zbilansowany.
Jakie produkty mogą pomóc w walce z trądzikiem? — Odpowiednia dieta na cerę trądzikową
Co jeść, żeby nie mieć trądziku? Chyba nikogo nie zdziwi to, że najlepsza dieta na trądzik pospolity powinna być bogata w świeże warzywa i owoce. Zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na stan skóry. Szczególnie warto wzbogacić dietę w te, które zawierają spore ilości antyoksydantów.
Do grupy produktów, które warto wprowadzić do swojej diety, należą:
- jarmuż,
- sałata,
- kalafior,
- natka pietruszki,
- dynia,
- papryka,
- pomidor,
- biała i czerwona kapusta,
- jagody,
- borówki,
- czerwona porzeczka,
- maliny,
- morele
- oraz owoce dzikiej róży.
Dieta dla cery trądzikowej powinna być wzbogacona w wielonienasycone kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne.
Odnajdziemy je w następujących produktach:
- tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki, makrela, śledź)
- nasiona chia,
- siemię lniane,
- orzechy włoskie.
W terapii trądziku warto zadbać o odpowiednią podaż cynku. Cynk wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriostatyczne wobec Propionibacterium acne. Dodatkowo przyśpiesza proces regeneracji skóry np. po działaniu promieni słonecznych.
Źródłem cynku są takie produkty jak:
- kasza gryczana,
- pestki dyni,
- kakao,
- migdały,
- otręby,
- rośliny strączkowe,
- pieczywo razowe.
Badania naukowe pokazują, że zbilansowana i zdrowa dieta może mieć korzystny wpływ na leczenie trądziku. Warto więc pomóc sobie w walce ze zmianami skórnymi i oprócz właściwej pielęgnacji cery, zadbać o swój sposób odżywiania, pamiętając czego unikać przy trądziku.
Autor:
dietetyk kliniczny
Wioletta Michałowska
IG: @zakrecona.micha
FB: www.facebook.com/zakrecona.micha/
Dyplomowany dietetyk kliniczny, od dziecka choruje na łuszczycę. Do jej zainteresowań należy dietetyka kliniczna, a w szczególności dietoterapia w chorobach
autoimmunologicznych. Uważa, że kluczem do sukcesu jest wypracowanie zdrowych nawyków żywieniowych, które sprzyjają poprawie stanu zdrowia. Chce zawrócić innym w głowie zdrowym jedzeniem.
1. Iwanek K.: Trądzik pospolity. Farmakoterapia. 2015; vol 25, nr 01
2. Serafin M., Dąbrowska H.: Trądzik zwyczajny – etiopatogeneza i leczenie. Nowa
pediatria. 2003; 128-132
3. Melnik B.C., Schmitz G.: Role of insulin, insulin‐like growth factor‐1,
hyperglycaemic food and milk consumption in the pathogenesis of acne vulgaris. 2009
4. Penso L., Touvier M., Deschasaux M.: Association Between Adult Acne and Dietary
Behaviors: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA
Dermatol. 2020
5. Kucharska A., Szmurło A., Sińska B.: Significance of diet in treated and untreated
acne vulgaris. Postępy Dermatol Alergol. 2016; 33(2): 81-86
6. Katta R., Desai S.P.: Diet and Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2014; 7(7):
46-51
7. Aalemi A.K., Anwar I., Chen H.: Dairy consumption and acne: a case control study in
Kabul, Afghanistan. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. 2019; 12:
481-487
8. Dessinioti C., Dreno B.: Acne treatments: future trajectories. Clinical and
Experimental Dermatology. 2020
9. Matsui M.S.: Update on Diet and Acne. Cutis. 2019; Vol. 104, No.1
dieta a trądzik, dieta w trądziku, dieta na trądzik, dieta w leczeniu trądziku