Dieta a trądzik różowaty – dietetyk kliniczny radzi
Spis Treści
Optymalna dieta w trądziku różowatym
Trądzik różowaty jest przewlekłą, zapalną chorobą skóry, która dotyka około 15% populacji. Mimo przeprowadzonych wielu badań patogeneza trądziku różowatego wciąż nie została poznana. Uważa się, że w rozwoju choroby bierze udział wiele czynników m.in. zaburzenia naczyniowe, czynniki genetyczne, zaburzenia immunologiczne, zaburzenia hormonalne oraz niektóre czynniki pokarmowe. Wiele osób zadaje sobie więc pytanie dotyczące tego, czego unikać przy trądziku. Istnieje niewiele dowodów na poparcie ograniczenia produktów spożywczych w celu zmniejszenia progresji trądziku różowatego. Jednak sugeruje się, że po spożyciu niektórych produktów spożywczych następuje nasilenie objawów trądziku różowatego.
Dieta na trądzik — Czego nie jeść przy trądziku różowatym?
Uważa się, że przestrzeganie odpowiedniej diety może pomóc w leczeniu trądziku różowatego. Przede wszystkim należy unikać produktów wysokoenergetycznych zawierających węglowodany proste i tych bogatych w błonnik.
Czynniki pokarmowe, które są uważane za potęgujące objawy trądzikowe to:
Warzywa i owoce będące źródłem histaminy: pomidory, bakłażany, banany, owoce cytrusowe, szpinak. Ich nadmierne spożycie może powodować zaczerwienienie oraz świąd twarzy.
Alkohol, szczególnie piwo, wódka, gin, burbon oraz czerwone wino. Takie produkty przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, a następnie do
zaczerwienienia twarzy.
Gorące potrawy i napoje takie jak kawa, herbata i czekolada, które mogą poszerzać naczynia krwionośne i przyczyniać się do zaczerwienienia twarzy.
U niektórych zmiany trądzikowe nasilają ostre przyprawy. Przykładami są papryczka chili, pieprz, tabasco, pieprz cayenne.
Przetworzone produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wpływają one na wahania poziomu insuliny we krwi, co prowadzi do nadmiernej produkcji sebum. Warto ograniczyć spożycie słodyczy, słodzonych płatków śniadaniowych, gotowych dań typu instant, pieczywa cukierniczego, słodkich napojów.
Nabiał a trądzik różowaty — Czego nie jeść?
Nabiał i produkty mleczne mają niekorzystne działanie w przebiegu choroby trądziku różowatego i mogą przyczynić się do jej zaostrzenia. Przyczyną takiego zachowania jest insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1), który prowadzi do nadmiernego wydzielania sebum, a w konsekwencji — powstawania trądziku.
Aby tego uniknąć, należy zrezygnować z:
sera,
czekolady,
jogurty
oraz śmietany.
Co ciekawe, nie tyczy się to mleka sfermentowanego, które w swoim składzie zawiera bakterię Lactobacillus oraz laktoferynę. Są one znane ze swoich właściwości redukujących produkcję łoju i zmniejszających stany zapalne skóry.
Trądzik różowaty a dieta — Co jeść, aby pozbyć się trądziku?
Odpowiednia dieta w trądziku różowatym powinna być lekkostrawna, alkaliczna i bogata w składniki, które wpływają pozytywnie na stan skóry. Na pierwszym miejscu znajdują się więc warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Jakie jednak owoce można jeść przy trądziku różowatym? Niestety nie wszystkie. Osoby borykające się ze stanami zapalnymi skóry ze swojej diety powinny wyłączyć banany, śliwki oraz figi. Z warzyw powinno się unikać przede wszystkim bakłażanów, szpinaku i roślin strączkowych takich jak fasola, groch oraz bób.
Warzywa i owoce, jakie warto wprowadzić do swojej diety to m.in.:
jarmuż,
sałata,
borówki,
jagody,
czerwona porzeczka,
maliny,
natka pietruszki,
papryka,
kalafior,
biała i czerwona kapusta.
Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się wypijanie ok. 2,5 l wody na dzień.
Dieta na trądzik różowaty — Nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-3
Dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu teleangiektazji.
Znajdziemy je w:
oliwie z oliwek,
nasionach słonecznika,
nasionach chia,
siemieniu lnianym,
orzechach włoskich
i tłustych rybach morskich.
Możemy je znaleźć również w pełnoziarnistych produktach zbożowych, takich jak:
płatki owsiane,
otręby,
kasza gryczana,
ciemne makarony,
brązowy ryż
oraz nasiona roślin strączkowych.
Dieta przy trądziku różowatym — Jakie mikroelementy uwzględnić w swoim odżywianiu?
Odpowiednia dieta dla osób z trądzikiem pospolitym powinna dostarczyć odpowiednią podaż cynku. Cynk posiada właściwości regeneracyjne i łagodzące stany zapalny skóry.
Jego źródłem w diecie są:
migdały,
dynia,
orzechy,
kasza gryczana,
pieczywo razowe.
Należy również zadbać o odpowiednia podaż selenu i żelaza. Dieta bogata w produkty dostarczające te pierwiastki sprzyja leczeniu trądziku.
Można je pozyskać poprzez spożywanie takich produktów jak:
chude mięso wieprzowe i wołowe,
podroby,
nasiona,
orzechy,
kasze,
nasiona roślin strączkowych,
ryby.
Leczenie trądziku — Jakie witaminy na trądzik różowaty?
Obecność w organizmie odpowiednich witamin może znacząco pomóc nam w walce z trądzikiem różowatym. Szczególnie zalecane są te, o działaniu przeciwłojotokowym (witaminy B2 i PP) i redukującym zaczerwienienia (witamina C). Można je znaleźć w zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Trądzik różowaty — Dieta optymalna
Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej i zmiany swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi nam co jeść przy trądziku różowatym.
Autor: dietetyk kliniczny Wioletta Michałowska Ig: @zakrecona.micha
Dyplomowany dietetyk kliniczny, od 7 roku życia choruje na łuszczycę. Do jej zainteresowań należy dietetyka kliniczna, a w szczególności dietoterapia w chorobach. Uważa, że kluczem do sukcesu jest wypracowanie zdrowychnawyków żywieniowych, które sprzyjają poprawie stanu zdrowia. Chce zawrócić innym w głowie zdrowym jedzeniem.
Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym
Kremożel Rokitnikowy Dr Duda
Piśmiennictwo:
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017; 7(4): 31-37
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010; 64: 439-450
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019;
46(3): 219-225
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-
rosacea-flare-ups
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic
review. Acta Derm Venereol. 2017;97(1):7–9
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018; 23(1): 1-5
Ditea w trądziku, dieta a trądzik, trądzik dieta, trądzik różowaty.