1. Warzywa i owoce będące źródłem histaminy: pomidory, bakłażany, banany, owoce cytrusowe, szpinak. Ich nadmierne spożycie może powodować zaczerwienienie oraz świąd twarzy.
2. Alkohol, szczególnie piwo, wódka, gin, burbon oraz czerwone wino. Takie produkty przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, a następnie do
zaczerwienienia twarzy.
3. Gorące potrawy i napoje takie jak kawa, herbata i czekolada, które mogą poszerzać naczynia krwionośne i przyczyniać się do zaczerwienienia twarzy.
4. U niektórych zmiany trądzikowe nasilają ostre przyprawy. Przykładami są papryczka chili, pieprz, tabasco, pieprz cayenne.
5. Przetworzone produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wpływają na wahania poziomu insuliny we krwi, co prowadzi do nadmiernej produkcji sebum. Warto ograniczyć spożycie słodyczy, słodzonych płatków śniadaniowych, gotowych dań typu instant, pieczywa cukierniczego, słodkich napojów.
Dieta w trądziku różowatym powinna być bogata w składniki, które wpływają pozytywnie na stan skóry. Na pierwszym miejscu znajdują się warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Warto wprowadzić do swojej diety m.in. jarmuż, sałatę, borówki, jagody, czerwoną porzeczkę, maliny, natkę pietruszki, paprykę, kalafior, białą i czerwoną kapustę.
Dieta powinna być bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne. Znajdziemy je w oliwie z oliwek, nasionach słonecznika, nasionach chia, siemieniu lnianym, orzechach włoskich i tłustych rybach morskich.
W naszym jadłospisie powinny pojawić się również pełnoziarniste produkty zbożowe:
płatki owsiane, otręby, kasza gryczana, ciemne makarony, brązowy ryż oraz nasiona roślin strączkowych. Dodatkowo dieta powinna dostarczyć odpowiednia podaż cynku. Cynk posiada właściwości regeneracyjne i łagodzące stany zapalny skóry. Jego źródłem w diecie są migdały, dynia, orzechy, kasza gryczana i pieczywo razowe. Należy również zadbać o odpowiednia podaż selenu i żelaza. Produkty bogate w te pierwiastki to chude mięso wieprzowe i wołowe, podroby, nasiona, orzechy, kasze, nasiona roślin strączkowych, ryby.
Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się wypijanie ok. 2,5 l wody na dzień.
Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym
Kremożel Rokitnikowy Dr Duda
Piśmiennictwo:
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017; 7(4): 31-37
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010; 64: 439-450
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019;
46(3): 219-225
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-
rosacea-flare-ups
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic
review. Acta Derm Venereol. 2017;97(1):7–9
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018; 23(1): 1-5
Ditea w trądziku, dieta a trądzik, trądzik dieta, trądzik różowaty.